Miten hankitaan Y-tunnus tiekunnalle?

Y-tunnuksen hankkiminen tiekunnalle alkaa olla jo melko lailla välttämätöntä. Varsinkin maksettaessa veronalaisia palkkioita, mutta jo muutoinkin. Eli käytännössä Y-tunnus kannattaa hankkia viimeistään silloin, kun sitä joku ensi kerran edellyttää. Tämä on sitä paljon puhuttua digiaikaa!
Y-tunnuksessa on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki, eli se on muotoa 1234567-8. Verohallinto antaa tiekunnalle sen ilmoituksen perusteella Y-tunnuksen. Verohallinnon palvelunumerot löytyvät heidän sivuiltaan osoitteesta: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/soita/

Jos tiekunta ei ole vielä Verohallinnon rekistereissä eikä sillä ole Y-tunnusta, niin ilmoitus tehdään Y1 lomakkeella, joka on ladattavissa sivulta: https://www.ytj.fi/index/ilmoittaminen/perustamisilmoitus/muutyritys-jayhteisomuodot.html

Mainitulla sivulla klikataan painiketta ’Y-TUNNUS’. Sieltä avautuvan sivun alaosassa klikataan painiketta ’Tee perustamisilmoitus ja hanki Y-tunnus’. Vasemmassa reunassa on vaihtoehtoja erilaisista yhteisömuodoista. Niistä valitaan kohta ’Muut yritys- ja yhteisömuodot’. Kun sieltä valitaan kohta ’Ilmoitus vain Verohallinnolle’, avautuu lomake Y1 (Perustamisilmoitus).

 Sitten edessä onkin se varsinainen asia eli Y-tunnuksen hakeminen em. lomakkeella Y1. Lomake tulee täyttää ja postittaa lomakkeessa mainittuun osoitteeseen. Lomaketta täytettäessä on syytä olla huolellinen ja laittaa tiekunnan nimi sellaisena, kun se on virallisesti. Kohtaan lisätietoja laitetaan merkintä, että kyseessä on ’Yksityistien tiekunta’. Ja jos haetaan vain Y-tunnusta, mainitaan sekin Lisätietoja-kohdassa.

 Y-tunnuksen myöntämisestä ei lähetetä erillistä ilmoitusta, vaan se on nähtävissä yrityshaussa tiekunnan nimellä muutaman päivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä.

Lähde: Suomen tieyhdistys